Curius Studiereis 2011 – China

Curius Studiereis 2011 – China

Dit reisverslag is mijn individuele bijdrage aan de Curius Studiereis 2011 door China. Voor de overige verslagen zie: http://studiereiscurius.waarbenjij.nu/

Dag 13: STX

Op het moment dat mijn droom over onze ontmoeting met de Chinese studenten zijn hoogtepunt schijnt te gaan bereiken, wordt alles ruw verstoord door de wake up call. Een nieuwe dag is aangebroken. Nadat de laatste stukken Shanghai mijn lichaam hebben verlaten is het tijd voor het ontbijt. Een ontbijt dat het beste kan worden omschreven als een grote circulaire wanorde van Russen, eten dat op is en chemische sinaasappelsap. Best lekker dus. Eenmaal aangekomen in de lobby moeten we een uur wachten, niemand weet waarom.

In de bus neemt iedereen netjes plaats volgens de ongeschreven rangorde en kunnen we vertrekken. Tijdens onze twee uur durende busreis besluiten de dames en Bart hun jeugdtrauma’s te verwerken door de rest van de bus te voorzien van The Backstreet Boys.

Aangekomen op het terrein van het bedrijf STX worden we zeer gastvrij ontvangen en ruilen we de bus in voor een presentatieruimte. Hier heet mr. Chang ons van harte welkom in het Koreaans en worden we getrakteerd op enkele fancy bedrijfsfilmpjes. STX is één van wereldsgrootste schepenbouwers en profileert zich als World Best, waarbij de spelfout in de tagline natuurlijk een mooi statement is. Tijdens de rondleiding over de enorme scheepswerf (5.5 km2) van STX is alles heel indrukwekkend groot. Op de werf is ruimte voor meer dan 20.000 werknemers en het uitvoeren van 8 projecten tegelijkertijd.

Na de rondleiding volgt een overheerlijke vijfgangen lunch met o.a. gerookte zalm, biefstuk en sorbetijs waarbij ik, onder het genot van wat glazen rode wijn, me voornamelijk bezig houd met de vraag waarom de servetten hier zachter zijn dan het wc papier. Onder het motto ¨wat er in gaat, komt er ook weer uit¨, leen ik even mijn servet voor een intiem momentje tussen mij en de verwarmde wc bril. Hierna is het tijd voor de terugreis gevolgd door wat lekkere cultuur snuiverij in de stad Dalian, mede mogelijk gemaakt door STX.

Onze toer begint eerst op een groot plein aan de kustlijn van de stad waar op sommige momenten ook wij, als groep witneuzen, worden gezien als vermakelijk lustobject en menige Chinees foto´s maakt. Behalve het plein, passeren we ook een brug en bezoeken we een beeld van vijf uitgestorven jagende tijgers. De brug wordt door de lokale verliefde stelletjes gebruikt om hun liefde voor eeuwig te bezegelen door hand in hand en met gevaar voor eigen leven de brug over te steken.

´s Avonds zijn we door STX uitgenodigd om samen met hen te dineren. Een diner bestaande uit kreeft, whisky, bier nog meer lekker eten en nog veel meer whisky. De toasts volgen elkaar steeds sneller op, ieder gevolgd door een ad fundum. Al snel wordt de kamer gevuld met sterke verhalen en maakt ook Tipsy B haar entree. Enkele flessen verder is toch het moment van afscheid nemen daar en bedanken we STX voor de gastvrijheid met wederom het grote Curius bedanklied.

Ter afsluiting van deze indrukwekkende en geweldige dag besluit het gros van de groep nog de stad in te gaan, waar deze eindigt in een oase van euforie en gezelligheid….een happy ending.

 

Related Posts

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recent Posts

Lekker Knallen

Ik vind het geweldig om oudjaarsavond vuurwerk af te steken. Het heeft iets sociaals voor mij. In de winkel betaal ik namelijk een flink bedrag om vervolgens met een simpel lontje het ...

Read More

Because I got high

Hoe hoog je gaat kent vele vormen. Je kan in de wolken zijn vanuit liefde die je voelt in je hart. Hoofd in de wolken. Roze wolken. En zo zelfs hemelsgeluk ervaren. ...

Read More

Ho…ho…ho…

Over tien dagen is het Kerstmis. Voor mij zijn dit feestdagen waarin samen zijn, warmte, en groothartigheid de boventoon voeren. Dat wordt mij niet makkelijk gemaakt dit jaar. Samenzijn mag, maar wel ...

Read More
Sponsor