Minder doen, om meer te kunnen

Minder doen, om meer te kunnen

Ruim 13 duizend kilometer van huis en al zo’n 2 weken op reis door Patagonië, weet een ijsmassa van 5 km breed en 74 meter hoog mij pas tot rust te brengen. Al krakend stuwt de Perito Morenogletser zichzelf voort om vervolgens afbrokkelend aan land te komen. Een indrukwekkend verschijnsel dat ik met de zon op mijn gezicht en een wijntje aanschouw. Waar voorheen het beleven van een live concert, zelf wat tokkelen op mijn gitaar, of avondje doorzakken met vrienden voldoende was, heb ik blijkbaar zoiets immens nodig om tot bezinning te komen.

Een uur voor vertrek naar Argentinië snel nog wat zaken ingezet om ook de 2018 doelstellingen te behalen, en de laatste hand gelegd aan de plannen en het budget voor 2019 bij TMC. Het was een pittig jaar. Het hele jaar gewerkt om een solide business uit te bouwen door een team aan mijn visie en idealen te binden. Mensen die dat net als ik gepassioneerd zijn over kunstmatige intelligentie en “big data”. Die een leidende rol willen spelen in de innovaties die deze nieuwe technieken voort zullen brengen. Techneuten die tegelijkertijd zich ook zeer bewust zijn van de ethische dilemma’s en vraagstukken die hier bij komen kijken. Een reis die nog geen twee jaar geleden begon met een idee en toekomstbeeld in mijn hoofd. Voor mijn gevoel was het toen al af, hoewel dat pas het begin was. Eind 2018 zijn we met 20 mannen en vrouwen waar ik mij de aanvoerder van voel.

Een gefocuste mindset en doelgerichtheid maken o.a. dat ik dit resultaat hebben kunnen behalen, maar kwamen op vakantie totaal niet van pas. Wandelroute optimalisatie langs de bezienswaardigheden, de wisselkoers plannen voor de beste ‘cambio’, reviews van restaurants vergelijken op niet relevante kenmerken, en toch nog een half uur langer zoeken naar die Airbnb die net iets goedkoper is. Dit ten koste van het in rust observeren om te leren wat een andere cultuur te bieden heeft. Juist waarom ik een verre reis onderneem. Een beperking voor mijzelf en een irritatie voor Maxime.

Twee weken had ik dus nodig om dit gesjeesde mannetje tot een gematigde snelheid te brengen. Hierdoor voel ik mij gekaderd en mijn creativiteit geblokt waardoor ik minder geniet. Dat is het mij niet waard. Tijd dus om hier verandering in te brengen. De doelstellingen voor 2019 zijn net zo ambitieus als vorig jaar en mijn commitment om deze te bereiken evenzo. Echter de manier om de doelen te bereiken zie ik graag anders. Dit heeft mij doen te besluiten om mezelf komend jaar ruimte te geven. Ik ga minder doen om meer te kunnen.

In 2019 heb ik mezelf dan ook 12 extra vrije dagen gegeven. Dagen waarop alles kan en alles mogelijk is. Vrij in Planning (VIP) dagen. Hopelijk heb ik dan eind 2019 geen enorme ijsmassa om bij zinnen te komen, al kan ik de reis iedereen aan raden. Prachtig en rustgevend!

One Comment
    • Jos Lenders
    • 10 januari 2019

    Mooie doelstelling Bram!
    Mij heeft het nog langer geduurd om tot rust te komen op onze wereldreis en ik hoop dat nu we terug zijn nog heel lang vast te houden.

    Beantwoorden

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recent Posts

Lekker Knallen

Ik vind het geweldig om oudjaarsavond vuurwerk af te steken. Het heeft iets sociaals voor mij. In de winkel betaal ik namelijk een flink bedrag om vervolgens met een simpel lontje het ...

Read More

Because I got high

Hoe hoog je gaat kent vele vormen. Je kan in de wolken zijn vanuit liefde die je voelt in je hart. Hoofd in de wolken. Roze wolken. En zo zelfs hemelsgeluk ervaren. ...

Read More

Ho…ho…ho…

Over tien dagen is het Kerstmis. Voor mij zijn dit feestdagen waarin samen zijn, warmte, en groothartigheid de boventoon voeren. Dat wordt mij niet makkelijk gemaakt dit jaar. Samenzijn mag, maar wel ...

Read More
Sponsor